09.23. szombat 19:00

Arany-est: Kaláka, Nana Vortex, Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák

ARANY-EST - koncertek a 200 éves Arany János tiszteletére

19:00 Kaláka - Arany verskoncert
20:00 Nana Vortex - Arany lemezbemutató
21:00 Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák - nyárzáró koncert
Tudtad, hogy Arany János dalt is írt?!
Olykor még költészetének rajongói is meglepődnek ezen. A neves költő hiába született 200 éve, zenei szerzeményeinek bemutatása ma is igazi szenzáció. 
Melódiái szeptember 23-án a Kobuciban ráadásul nem is akármilyen körítéssel csendülnek fel: neves muzsikusok, jazz és blues zenészek, népzenészek tolmácsolják átszűrve, dúsítva, újragombolva, Arany kompozícióit tiszteletben tartva.

Arany tehát nemcsak költő, de komponista is volt?!

Kodály Zoltán így nyilatkozik Arany zenei alkotásairól: nem „abszolút értékük” vagy „önálló invenciójuk” miatt érdekesek, hanem mert a költő egész művészetének „zenei gondolatvilágához” vezetnek el bennünket.
Arany megdöbbentően modern volt. Egy levelében például ezt írja: „lírai darabjaim közül azokat tartom sikerültebbeknek, amelyek dallamát hordtam már, mielőtt eszmém lett volna (tárgyukról) – úgyhogy a dallamból fejlődött mintegy a gondolat.” Ehhez hasonló elgondolással legközelebb Nemes Nagynál, Pilinszkynél találkozhatunk.

Arany emellett zongorázott, furulyázott, gitározott is. Idős korában pedig emlékezetből lekottázott mintegy 150 dalt, gyermek- és ifjúkorát meghatározó dallamvilágának mementóit. Továbbá 20 saját költésű melódiáját ismerjük: saját versei mellett például megzenésítette Petőfi költeményeit is. Kész sztárparádé.

Szeptember 23-án a Kobuci kertben az Arany-életmű zenei gondolatvilágát lehet tehát minden ízéről, oldaláról, „hajtásáról” körbejárni:
A Kaláka együttes dalai évtizedek óta rendületlenül bizonyítják az Arany-versek muzikalitását. Legutóbbi Arany-lemezük 10 éves: örökbecsű és megkerülhetetlen – nyomkövető és nyomravezető Arany költészetéhez.
A Nana Vortex az elmúlt fél évben a költőóriás saját szerzésű dallamvilágában merült el: kortárs kompozíciókká varázsolta 10 zeneszerzeményét. A koncerten ennek lemezbemutatójára is sor kerül: számos dalpreimer és kiváló vendégművész emeli az est fényét. Valódi tobzódás: Arany-dalok soha nem hallott hangszereléssel, Szalóki Ágival, Horváth Kristóf ’Színész Bobbal’, Busa Pistával, Ágoston Bélával és még sok meglepetésvendéggel.
Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák költői ihletettségű dallamvilágát pedig talán be sem kell mutatni: az örökifjú Petőfi mellett számos kortárs szerző versét „rackásították”. Egyszóval ezúttal is – mint mindig – korszerűek, energikusak, elbűvölőek.

Jegyárak:
Első 100 db (kizárólag online jegyértékesítés): 1000 Ft
További elővételes jegyár: 1500 Ft
A koncert napján: 2000 Ft