09.14. péntek 19:00

Európa Kiadó // Balaton

Az Európa Kiadó a hazai pop-rock történet egyik legmeghatározóbb zenekara az idők során újra és újra úgy tudott megújulni, hogy közben sosem vált mainstream-formációvá. Egyéni stílusukat és működésük független szellemiségét fennállásuk óta következetesen megőrizve írják és adják elő dalaikat, amelyek közül ma már sok klasszikusnak számít. Bár az Európa Kiadónak 1981-es megalakulása óta több olyan periódusa is volt amikor különböző okokból felfüggesztette tevékenységét - ahogy Menyhárt Jenő fogalmaz – az együttes időnként "hibernálva volt", most azonban nagyon is élő, olyannyira, hogy új és régi dalok egyaránt elhangzanak majd a fellépésen.

*****

Előzenekar: Balaton

A Balaton zenekar a 80-as évek magyar undergroundjának kultikus zenekara. Körülbelül egy időben indult az URH-val -amiből később az Európa Kiadó alakult-, illetve a Kontroll Csoporttal, több szállal kötődött a Trabant zenekarhoz. A zenekar frontembere Víg Mihály, aki a Tarr Béla filmek zenéjét is jegyző, hazánkban és külföldön egyaránt elismert filmzeneszerző. A zenekarban sokáig közreműködött többek között az Európa Kiadóból és más underground zenekarokból jól ismert, tragikus sorsú gitáros, Dénes József (Dönci) -aki 2008 nyarán elhunyt-, illetve a szintén leginkább az Európa Kiadóból ismert Magyar Péter dobos is. A Balaton sok tagcserén, átalakuláson ment át az évek során, volt olyan is, hogy szünetelt. Jelenleg működik, rendszeres klubja van Budapesten és időnként vidéki meghívásokat is kap.

Víg Mihály: ének, gitár, zene, szöveg
Keszei Krisztián: szólógitár
Dudás Zsombor: dob, vokál
Horváth Gábor: basszusgitár

*****

Jegyek online elővételben 2400 Ft-os, a koncert napján online és nyomtatott formában a helyszínen 3000 Ft-os áron kaphatóak.