08.18. szombat 10:30

Gyerekkoncertek a Kobuciban // Rutkai Bori Banda

Rutkai Bori énekes, képzőművész, dalszerző, szövegíró, mesekertész. Bori és a zenekar első gyereklemeze 2009-ben készült el Hébe-Hóba Banda: Vacka dalok címmel a Kossuth Rádió megbízásából a Vacka Rádió című hangjátékhoz.
2014-ben jelent meg a Sárkányjárgány című könyv és lemez, amely már Rutkai Bori Banda néven, Bori dalszövegei alapján készült. Ezzel a képzeletbeli közlekedési eszközzel járták be a zenebirodalom közeli és távoli tájait, utasaikkal bebarangolták szinte az összes földrészt, sőt még a világűrbe is kirándulást tettek, miközben a Sárkányjárgány számos gyerek és szülő „házi kedvence” lett.
A 2016-ban a Pizsamátor dalai folytatták a bulizós kaland-dalok sorát. A Pizsamátorok köztünk vannak és bármivé képesek átváltozni; hol kalózok, hol bunkerépítők, máskor porszívó szelídítők, piciklis artisták, balatoni indiánok, vagy éppen a Rizibizi Diszkóban halandzsázó maharadzsák. Ahogy átváltoznak a Pizsamátorok, úgy töltődnek fel varázslattal a hétköznapi történések, színeződnek ki a családi élet megszokott eseményei.
A Hóváró című válogatáslemezre 2017 decemberében a zenekar a már korábban megjelent téli dalait gyűjtötte össze. A táncos nóták megidézik a téli tájat és a téli napokat, amikor a hó szitál, a szánkó száll, amikor a dal szárnyán repül a Hócsalád. A csillagtitkos éjszakákat, mikor nyílik a dió- és narancshéj, amikor a távoli hegyek felől egy piros ruhás, titokzatos vendég érkezését várjuk.
2018-ban a zenekar legújabb lemeze, az Űrdöngölők még távolabbi, űrbéli tájakra kalauzol bennünket. Hatalmas tejúthajókon, színpompás, repülő csészealjakon, szárnyas picikliken érkeznek az Űrcsűrbe a táncos lábú vendégek. Dj Bácsi pörgeti a bakelitlemezeket, harsog a robotfalvi trappolós, kvartyognak a fánkitáni rugózós guminóták, sutyorognak a Qpi-szigetek varázsénekei, kinyílnak a dzsungelszerenádok pirosló hangszirmai. A legkülönösebb dalok pedig egy Föld nevű, titokzatos bolygóról érkeznek.
A táncos dalok egyik játékból a másikba repítenek, a dalszövegek humortól, nyelvi leleményességtől szikráznak, Bori saját kezűleg készített, horgolt bábjaival, kellékeivel kelti életre a mesedalokat, és ha lehetőség van rá, festményeiből készült vetítés is gazdagítja az előadást. A gyerekek zenei idegenvezetőikkel kalandról kalandra vándorolnak, s közben nemcsak ők, de a szülők is önfeledten szórakoznak.

Jegyek online elővételben 1000 Ft-os, a koncert napján online és nyomtatott formában a helyszínen 1500 Ft-os áron kaphatóak. Az esti konceretekre vonatkozó szabályoktól eltérően a gyerekkoncertek esetében a 10 év alatti gyermekek számára is szükséges jegyet vásárolni. 

*****

További gyerekkoncertek a Kobuciban:

augusztus 25 - Kaláka
szeptember 1 - Xiloton Ütőegyüttes