07.12. kedd 19:00

Nasip Kısmet // Tariqa

2.500 Ft Kosárba

A Nasip Kısmet zenekart Arif Erdem Ocak álmodta meg. A 2010 óta Budapesten élő török származású zenész, a híres ankarai Seksendört együttes alapító tagja és társdalszerzője, amely együttes a 2000-es években a slágerlistákon is helyet kapott.
A Nasip  Kısmet  2019-ben alakult pszichedelikus népzene és ethno-jazz együttes, amelyben nagy kaliberű zenészek: Szegő Dávid (HU) dobokon, Mester Dániel (HU) szaxofonon és klarinéton, Eged Márton (HU) basszusgitáron, valamint Tomi Smuk ütőhangszereken, és az élő felállás Derya Ocak (Arif húga) vokalistával egészült ki.

*****

Tariqa

A marokkói Said Tichiti volt az első, aki a gnawa zenét bemutatta és szélesebb körben ismertté tette Magyarországon. A gnawa, szülőhelyén, Marokkóban a rabszolgák és leszármazottaik kultúrájának a része, és szorosan kapcsolódik gyógyító szertartásaikhoz. Ezt az ősi szakrális transzzenei formát nevezte William Burroughs „a világ legrégebbi, 4000 éves rock’n’rolljának”.
A Gnawa a fekete-afrikai és az arab kultúra keveredésének metszéspontján alakult ki, jellemzője a gyorsuló és fokozódó, erős érzelmi hatást kiváltó monoton, de mégis folyamatosan változó ritmika és a különleges basszus-lant, a guembri használata. Ennek az egyedülálló és gazdag ritmikának köszönhetően a gnawa több jelentős rock és jazz zenészre volt hatással világszerte (pl. a Rolling Stones, Led Zeppelin, Jimi Hendrix, Santana, Ornette Coleman, Pharoah Sanders, vagy Archie Shepp). 

A zenekar tagjai:
Said Tichiti: ének, guembri
Bede Péter: szaxofon, furulya
Kovács Ferenc: hegedű, trombita, ének
Mészáros Ádám: gitár
Halmos András: dob 

*****

Jegyak elővételben: 2500 Ft
A koncert napján: 3000 Ft