06.22. csütörtök 20:00

Táncház

Muzsikálnak: a Tokos zenekar és a Csürrentő együttes

A kolozsvári Tokos zenekar 2011 végén alakult öt Kolozsváron tanuló zeneakadémistából. Céljuk közvetlen környezetük és Erdély népi hagyományainak megismertetése és népszerűsítése szerte a világon.
Kiemelkedő pont és elismerés volt a zenekar életében, mikor 2014-ben megnyerték a Fölszállott a páva népzenei tehetségkutató verseny hangszeres szólisták és zenekarok kategóriájának fődíját. 

A zenekar nemrégiben egyik legfontosabb állomásához érkezett, öt éves munkájuk gyümölcsét, első zenei albumukat 2016-ban összeállították és rögzítették. A közel egy órás hanganyag a magyar népművészet leggazdagabb tájegységeinek muzsikáit gyűjti csokorba. 
Portelek László, a Muzsikás együttes tagja így nyilatkozott a lemezről: „....Újabb vagány csapat zenekaraink sorában. Erdély, valamint szűkebb pátriájuk - Kolozsvár és környéke - népzenei hagyományainak hiteles tolmácsolói. Lendületes, vidám muzsikájukkal visznek zenei kirándulásra bennünket….”

*****

A Csürrentő együttes fő profilja megalakulása óta a moldvai csángó népzene megszólaltatása. Emellett az idők folyamán rendre felbukkantak más tájegységek zenéi, főleg furulyás népzene, is repertoárunkban. Somogy, gyimes, mezőség a magyar nyelvterületről, az utóbbi időben pedig balkáni bukovinai és észt népzene.

Belépő: 500 Ft

A kéthetente megrendezésre kerülő táncházak az NKA Halmos Béla Programjának támogatásával jönnek létre.