05.26. csütörtök 19:00

Táncház // Üsztürü // Szigony Együttes

Az ÜSZTÜRÜ zenekar eredeti magyar népzenét játszik és őriz, amit a magyar cigány és paraszt zenészektől tanult számtalan gyűjtőútja alkalmával. Tanáraik és mestereik Erdély és Magyarország legkimagaslóbb eredeti adatközlő zenészei voltak, akik közül sajnos a legtöbb már nem zenél.
Az Együttest 1992-ben fiatal kolozsvári magyar egyetemisták alakították.
Hiszik és vallják, hogy a népzenét, néptáncot igazán megtanulni nem elméleti apró részletek boncolgatásával, hanem inkább műveléssel, kintről befelé haladva egyre mélyebre jutva, élmények tapasztalásával lehet.
Amellett, hogy napjainkban a világ legkülönbözőbb előadó művészetei érhetőek el gombnyomásra akár az otthoni fotelbe süppedve, az Üsztürü cselekvésre invitálja a mai kor fiatalságát az "örökifjak" és a népi kultúrában már jártas érdeklődőkön felül, hiszen mindig és mindig új erővel és életkedvvel képes megajándékozni minket a népi bölcsesség és hagyomány által kialakított kifejezés-kultúra. Az emberi érzelmek felszabadításának e ránk szabott műfaja a modernnek nevezett korban is újra és újra képes bizonyítani korszerűségét és aktualitását - egyszerűsége, a fölösleges cicomáktól való tartózkodása és lényegre törő mivolta miatt.

A zenekar tagjai:
- Major Levente István (hegedű)
- Szász József Árpád (kontra, cimbalom)
- Vajda Mátyás (kontra, brácsa, harmonika)
- Szász Lőrinc (nagybőgő, ütőgardon)

*****

Szigony zenekar

Régi falusi zenekarok hagyományait követve játszik gyimesi és moldvai csángó népzenét: játéka sajátos zenei folyam, mely saját belső törvényei szerint alakul, a pillanatnak megfelelően fonódik, merészen játszik, s mely sosem lesz kétszer ugyan az.
A zenekart Kerényi Róbert „Szigony”  furulyás alapította 1997-ben. 1988 óta – mint az egykori Tatros együttes alapítója és vezetője – meghatározó szerepe volt abban, hogy Magyarországon elterjedtek és népszerűvé váltak a gyimesi és moldvai zenék, táncok. Valamennyi tagja évtizedek alatt az eredeti helyszíneken, adatközlő mesterektől sajátította el ezt a páratlanul gazdag népzenei folklórt.
Az együttes Magyarországon és külföldön koncertezik, táncházat muzsikál. Állandó budapesti táncháza a Marczibányi Téri Művelődési Központban van.

A Kobuci táncházban fellépő zenészek:
Kerényi Róbert Szigony – furulya
Nyíri László – hegedű
Tintér Gabriella – ének, gardony
Szlama László – koboz
Benke Róbert – dob

*****

Jegyek elővételben: 1000 Ft
A táncház napján: 1500 Ft