Barcelona Gipsy, Lajkó, Shantel, Dresch: világzenei fesztivál a KOBUCIban
VILÁGZENEI HÉT - KOBUCI KERT
JÚNIUS 24. — JÚNIUS 30.

Barcelona Gipsy Balkan Orchestra, Lajkó Félix, Shantel: a VI. ÓBUDAI VILÁGZENEI HÉT A KOBUCI KERTBEN világsztárokkal és a fesztivál történetének talán legerősebb programkínálatával fordul oda a nagyközönséghez. Népzenei kuriózumok, kert-mozi, egy nagyszerű színházi társulat vendégjátéka és a műfaj elevenségét ünneplő félszáz muzsikus – június 24-e és június 30-a között róluk szól majd a KOBUCI tematikus fesztiválja.

Kevés műfaj tud többet a kultúrák közötti hídépítésekről, mint a világzene. Budapesten a KOBUCI immár másfél évtizede őrzi a peremműfaj iránti elköteleződését. A hatodik alkalommal megrendezésre kerülő fesztiválon a meghívott muzsikusok névsora ezúttal is magáért beszél, de a szervezők idén a színház, a film és a fotográfia művészetével is közvetítik, amit a műfajtól megtanulhatunk.

A spanyol formáció a világzene európai nagyköveteként látogat a fővárosba és bemutatja mindazt a nyitottságot, integráló erőt, ami a leginkább műfaj sajátja.

A fesztivál első napján a hazai világzene nagy alakjairól szóló dokumentumfilmeket vetít a KOBUCI Kertmozija. Kedden este egy olyan világsztár lép színpadra, aki még soha nem járt Óbudán. A BARCELONA GIPSY BALKAN ORCHESTRA a cigány-jazz vibrálásával, a rock'n'roll energiájával és a klasszikus zene eleganciájával ötvözi a Balkán, a katalán-ibériai, a görög, az olasz, az orosz és a Közel-Kelet zenéit. A spanyol formáció a világzene európai nagyköveteként látogat a fővárosba és bemutatja mindazt a nyitottságot, integráló erőt, ami a leginkább műfaj sajátja. Az estét az ELAN vezeti fel, aki a közép-kelet európai kultúrák városi népzenéit hozza közelebb hozzánk, a Macedón Čoček-tól, a Román Lautáron át a magyar tájakig. LAJKÓ FÉLIX zsenialitását senkinek sem kell bemutatni. A fesztivál szívében, szerdán „az ördög hegedűse” szabadkai zenésztársaival az Alföld turbulenciáit idézi fel, saját, mindig ismeretlen forrásból táplálkozó zenei intuícióin keresztül. A hangulatot a Kert régi vendége, az ULJANA QUARTET kamarazenéje alapozza.

KÁSA BÉLA, aki az eltűnőben lévő paraszti kultúra talán legfontosabb vizuális megörökítője, egy fotókiállítással idézi meg a hely szelleme számára is fontos erdélyi örökséget.

A Világzenei Hét csütörtöki napja NEGYVEN ÉV LEGENDÁI címmel Magyarpalatka népzenei hagyományai előtt tiszteleg, nem akármilyen vendégekkel. KÁSA BÉLA, aki az eltűnőben lévő paraszti kultúra talán legfontosabb vizuális megörökítője, egy fotókiállítással idézi meg a hely szelleme számára is fontos erdélyi örökséget. A megnyitó után Koncz Gergely prímás meghívására a palatkai népzenét autentikusan muzsikáló formációk koncertet és táncházat muzsikálnak - mindenekelőtt a magyarpalatkai prímások, a Kodobák zenészutódainak, a MAGYARPALATKAI BANDA tagjainak közreműködésével.

Pénteken SHANTEL ÉS A BUCOVINA CLUB SOUNDSYSTEM az elektro-balkán kirobbanó energiáit és klub-kultúráját hozza el a Kert színpadára. Shantel bukovinai németek leszármazottjaként szinte elsőként tudott autentikus kozmopolita hangzást adni a kortárs pop kultúrának, ma pedig a műfaj „nagyszínpados” képviselője világszerte. A hazai szcénából a kárpát-balkáni vonalat a HÉT HAT CLUB zenéjé képviseli, így az art-punkok, nemzetközi nomádok és a táncházjáró zsiványok találkozásából születő „turbo folk jazz” is megszólal a Kertben. Késő este TRANSYLVANIAN GYPSY FEELING: SOÓS ANDRÁS ÉS BARÁTAI örömzenéje zárja a fesztivál talán legerősebbnek ígérkező napját.

Záróakkordként pedig egy kuriózum, a Forte Társulat különleges, fizikai színháza Dresch Mihály élő zenéjével kísérve mutatkozik be a fesztiválon.

Szombaton Paár Julcsiék a legkisebbeket a játszva-tanulás eszközeivel avatják be a zene közösségteremtő titkaiba. Záróakkordként pedig egy kuriózum, a Forte Társulat különleges, fizikai színháza Dresch Mihály élő zenéjével kísérve mutatkozik be a fesztiválon. Az idő marasztalása című előadás a Kert új közösségi tereit is felavatja, és hivatalosan is átadja az atmoszférikus helyszínt a közönségnek.

További információ, jegyekYoutube playlist

 

Vissza
Barcelona Gipsy balkan Orchestra
Lajkó Félix
Forte Társulat