MILYEN IS A MŰHELY?

A KOBUCI MŰHELY egy olyan könnyűzenei platform létrehozására törekszik, amely a tudásátadás, a tehetséggondozás és a szakami találkozások atipikus alkalmait teremti meg a muzsikustársadalom és a finomabb, bonyolultabb zenei világokra fogékony közönség számára.

A MŰHELY számunkra a különböző színtereken zajló háttérmunkák elsődlegessé válásának különleges helyszíne is: egy edukatív közösségi tér, ahol egymás társaságába zenészeket, producereket és olykor a közönséget is invitálva egy intim, kulisszák nélküli atmoszférát teremtünk, a közös fejlődés reményében.

2022 januárja és áprilisa között az ebben a szellemben megkezdett műhelymunkák nyomán három számunkra fontos műfaj és formáció: a KALÁSZ BANDA a folk-világ, LUKÁCS MIKLÓS CIMBIÓZISA a jazz, FRENK pedig az underground képviseletében egy-egy különleges, exkluzív minőségi koncertfilmet készített, méghozzá a többszörös nagydíjas magyar filmrendező HAJDU SZABOLCS és stábjának közreműködésével!

I. Kalász Banda - Mezőségről

A közös munka során olyan képi anyag született, ami szokatlan finomsággal és saját atmoszférával nyúl a népi világokhoz. Nem egyszerűen dokumentál, hanem a művészfilm eszközeivel értelmez és formál. A lassú kameramozgások, a fekete-fehér képi kompozíciók, az olykor a táncszínház felé tartó jelenetek újító figyelemmel kísérik Mezőség zenéjét és örökségét a jelenben.

A középgeneráció egyik legfelkészültebb folk-zenekarává váló Kalász Banda remek formában, önazonosan és a kihíváshoz méltó koncentrációval muzsikál. Felejthetetlen Bántó Csaba operatőri munkája, Bödöcs Zoltán „Véragy” spontaneitása, a Mesterek: Csoóri Sándor, Lányi György, Hermann Mária megható feltűnése… de nem tudunk felsorolni minden résztvevőt és motívumot, akik miatt szerintünk érdemes megnézni ezt a filmet.

II. Lukács Miklós Cimbiózis

Jól tudjuk, hogy Lukács Miklós a kortárs cimbalomművészet világviszonylatban is kimagasló alakja. Zenei anyanyelvének mélyén ott van az autentikus népzene, miközben kompozíciói a legmodernebb formákkal való találkozásokból épülnek. A kiváló zenésztársak: Baló István dobos és Orbán György nagybőgős egyenrangú partnerei a szerzőnek. Az utóbbi években a komolyzene éteri és olykor nehezen megközelíthető tartományai felé is vonzódnak, elég, ha Kurtág, Ligeti vagy Eötvös Péter nevét említjük.

A film a maga művészi eszközeivel abban segíti a nézőt, hogy (szó szerint) közelebb kerüljön ehhez a titokzatos és gazdag világhoz. A rendező ezúttal egy másik miliőt és több nézőpontot választ: a gyakori közelképek együtt-tartanak a zenészekkel, a vágások pedig a kompozíciókkal lüktetnek az elcsendesüléstől a viharos, felkavaró zenei tetőpontokig.

III. Frenk és zenekara - Hajdu Szabolcs és barátai.

Két alkotóközösség találkozásából születik a KOBUCI Műhely harmadik koncertfilmje: hatvan percnyi utazás egy gazdag és nyitott zenei világba.

Frenk számára a rock and roll nem csak szórakoztatás, hanem kortárs művészi forma, ami egy megalkuvás nélkül modern életérzés dilemmáiba, (ön)iróniájába és szabadságvágyába avat be bennünket. Disco-gömb és öltöztető tükör, sanzon és new wave, szín és fekete-fehér, maszk és pőreség: miközben mindent megmutat, Frenk tehetsége titokzatos marad.

A reprezentatív zenei portré a magyar underground megkerülhetetlen alakjáról egyúttal a műhely idei záróakkordja is.

Három film, három világ, egy helyszín.