III. NAP augusztus 15.

NANA VORTEX // TÖLCSÉRES

19:30 Tölcséres
20:30 Nana Vortex

A Nana Vortex a magyar világzenei paletta kétségkívül egyik legprogresszívebb, legkísérletezőbb formációja. 
A fiatal együttes máris két formabontó albummal jelentkezett, első, Forduló című lemezük pop, folk, jazz elemeket fúzionál, olykor szürreális zenei motívumokat is belecsempészve az eredetileg népzenei ihletettségű dallamvilágba. Különlegessége, hogy a dalszerzés, majd a stúdiófelvétel és videóalbum is a Balaton-felvidék egyik borteraszán zajlott, így muzsikájukban egyedülálló módon kerülhet párbeszédbe tér-szöveg-zene a hallgatókat bevonó alkotói munkafolyamat feltárásával.
A Nana Vortex tavaly decemberben pedig ismét új zenei anyaggal jelentkezett: Arany János születésének 200. évfordulóját ünnepelve a költő zeneszerzeményeit gondolták-gombolták újra. Bizony, a magyar irodalom egyik legnagyobb mestere nemcsak költött, hanem komponált is! A zenekar Arany János melódiáit tiszteletben tartva 21. századi köntösbe öltöztette a magyar író zenei gondolatvilágát, ezáltal is felmutatva Arany kortárs arcát.
A koncerten tehát mindkét lemez dalai felcsendülnek, a fiatal magyar zene lendületét és Arany János költészetét is ünnepelve.

A zenekar tagjai:

Jéger Dorottya – ének
Paár Julianna – ének
Kaszap Atilla – szaxofon, brácsa, ének
Bíró Szabolcs ’Maszkura’ – tangoharmonika, ének
Szabó Dániel – cimbalom
Boros Gábor – nagybőgő
Szabó Sipos Ágoston – dob, ének*****

A Tölcséres banda a magyar népzene eddig kevésbé ismert szegmensét, a régi rezesbandákat idézi meg műsorában, melyben a hagyományápoláson kívül fontos hangsúlyt kap a szórakoztatás. Pörgős muzsika, különleges hangzás, egyedi ötletek, humoros megoldások és sziporkázó hangszeres játék mellett ismerheti meg a közönség gazdag magyar néphagyományunk most előtérbe helyezett részét.

 


*****

Jegyek online elővételben 1000 Ft-os, a koncert napján online és nyomtatott formában a helyszínen 1500 Ft-os áron kaphatóak.