06.30. péntek 19:00

Besh o droM // Zűrös Banda // V. Világzenei hét

4.000 Ft Elővételi jegy
Kosárba

19:00 Zűrös Banda
20:30 Besh o droM

*****

Zűrös Banda

Az együttes a magyar nép- és világzenei színtér kimagasló zenekarainak tagjaiból verbu-válódott. A zenekar alapításban - a tagokat összekötő több éves barátság mellett - legin-kább az játszott szerepet, hogy mindannyian rajonganak a magyar és modern balkáni zenéért.
Első lemezük a Fonó Budai Zeneház ( http://www.fono.hu ) gondozásában jelent meg 2015 szeptemberében. A megjelenés után szinte azonnal, igen erős nemzetközi me-zőnyben felkerült a világ legrangosabb világzenei toplistájának, a World Music Charts Eu-rope-nak legjobb albumai közé.
Zenéjükben a népzenei témák és dalok (magyar, szerb, macedón, bolgár, román) stílushűen szólalnak meg, miközben a ritmusszekció modernebb hangzással támasztja alá a gyönyörű dallamokat.  
2021 című második lemezükön már saját szerzemények is hallhatóak nem csak népdal-feldolgozások. A magyar nyelvű szövegek többségbe kerültek ezen a lemezen, de a zen-ében a balkáni vonal is megmaradt természetesen. Ez a lemez is WMCE toplistás lett, 2021. szeptemberében a világ 10. legjobb világzenei albumává választották Berlinben.

Tagok: 
Básits Branka  – ének
Bede Péter – szaxofon
Deáky Márton - szaxofon, klarinét
Babcsán Bence - szaxofon, klarinét
Varga Kornél – gitár
Boros Attila – basszusgitár 
Kertész Ákos – dob

*****

A hazai világzene doyenje balkáni és magyar dallamokat ötvöz, nagyon különböző stílusokat tart egyben, és olyan zenét játszik, aminek a hangulatát csak megtapasztalni érdemes.
Muzsikusaival olykor világhírű előadók társaságában – mint például Oscar Peterson, Al Di Meola, Keith Jairett, Marcus Miller – találkozhatunk, de a legutánozhatatlanabb hangulatban a közönség közelében érzi magát a zenekar – ahogy arról évek óta a Kobuci-bulik is tanúskodnak.
Ha esetleg valaki nem tudná: a Besh o droM név lovári nyelven annyit jelent: „Üld meg az utat!” vagyis: „Indulj el!”

*****

Jegyárak:
Early bird: 3500 Ft
Kedvezményes elővétel: 4000 Ft
Normál jegyár: 4500 Ft