06.30. péntek 19:00

Besh o droM // Zűrös Banda // V. Világzenei hét

19:00 Zűrös Banda
20:30 Besh o droM

*****

Zűrös Banda

Az együttes a magyar nép- és világzenei színtér kimagasló zenekarainak tagjaiból verbu-válódott. A zenekar alapításban - a tagokat összekötő több éves barátság mellett - legin-kább az játszott szerepet, hogy mindannyian rajonganak a magyar és modern balkáni zenéért.
Első lemezük a Fonó Budai Zeneház ( http://www.fono.hu ) gondozásában jelent meg 2015 szeptemberében. A megjelenés után szinte azonnal, igen erős nemzetközi me-zőnyben felkerült a világ legrangosabb világzenei toplistájának, a World Music Charts Eu-rope-nak legjobb albumai közé.
Zenéjükben a népzenei témák és dalok (magyar, szerb, macedón, bolgár, román) stílushűen szólalnak meg, miközben a ritmusszekció modernebb hangzással támasztja alá a gyönyörű dallamokat.  
2021 című második lemezükön már saját szerzemények is hallhatóak nem csak népdal-feldolgozások. A magyar nyelvű szövegek többségbe kerültek ezen a lemezen, de a zen-ében a balkáni vonal is megmaradt természetesen. Ez a lemez is WMCE toplistás lett, 2021. szeptemberében a világ 10. legjobb világzenei albumává választották Berlinben.

Tagok: 
Básits Branka  – ének
Bede Péter – szaxofon
Deáky Márton - szaxofon, klarinét
Babcsán Bence - szaxofon, klarinét
Varga Kornél – gitár
Boros Attila – basszusgitár 
Kertész Ákos – dob

*****

A Besh o droM egy olyan jól bevált ruhadarabhoz hasonlít, ami sosem megy ki a divatból, egy olyan ránchoz az arcon, ami a nevetéstől képződik, egy olyan tánchoz, amit mindenki a magáénak érez, egy olyan hanghoz, ami mindenkinek ismerősen cseng. Eltelt 24 sűrű év, nagy és kicsi színpadok között, földön, vízen, levegőben, városi és falusi fesztiválokon. Hírességek és ismeretlenek biztatásának engedelmeskedve játszották újra és újra a régit, és az éppen frisset. Divatba hozták a feledésbe merült népdalokat, eltérő népek dallamaiban hallják meg a közöset, gyúrják egybe, abban a hitben, hogy a zene csak összeköthet, el nem választhat. 

*****

Jegyárak:
Early bird: 3500 Ft
Kedvezményes elővétel: 4000 Ft
Normál jegyár: 4500 Ft

A fesztivál az NKA Kulturális Fesztiválok Kollégiuma támogatásával valósul meg.