Záróbuli // Boban Marković Orkestar // ContraBayando október 08.

Záróbuli // Boban Marković Orkestar // ContraBayando

IV. Óbudai Világzenei Hét a KOBUCI Kertben!

*****

A Kusturica-filmekről a legtöbbünknek Boban Marković ugrik be, és talán nincs is olyan kontinens, ahol ne ismernék a szerb trombitavirtuóz nevét, vagy legalábbis ne dúdolnák a dalait. Zenekara, a Boban Marković Orkestar több százezer eladott lemezzel büszkélkedhet, tízezrek követik örömzenélésüket bárhol is játszanak Európa-szerte.
„A balkáni rézfúvós zene egy olyan hangzásvilág, melyet különböző kultúrák formáltak, s amelynek európai és ázsiai gyökerei egyaránt vannak. A Boban Marković Orkestar zenéjében felfedezhetők a szerb, bolgár és cigány hatások, melyek keverednek a különböző európai zenei stílusokkal, a török, a zsidó és más etnikumok zenei tradícióival. Úgy is mondhatjuk, hogy világzenét játszunk, melynek alapja a tradicionális cigánymuzsika és az ősi balkáni blues. Ettől olyan egyedi az egész.” Írja maga a mester, Boban Marković.
Mrak, vagyis ’sötétség’ című legújabb lemezének anyagát mutatja be ezen a koncerten, melyet a magyar Fonó Budai Zeneház adott ki. A nemzetközi világzenei toplistát 4 hónapig vezette, ami eddig még nem fordult elő más albumokkal, a címadó dalból készült, Budapesten forgatott videóklip pedig nagy kedvence lett a rajongóknak. 

*****

A szabadkai zenészekből álló, harmonika, nagybőgő és dob alkotta trió nem titkolt szándéka a klasszikus francia sanzonok, század eleji jazz és gypsy swing dallamok, tangók, rumbák, bossa novák, balladák és keringők hangzásvilágának megidézése, azok finoman újragondolt, autentikus megszólaltatása. Repertoárjukon emellett jól ismert balkáni, klezmer és cigány népi dallamok is megtalálhatóak. Letisztult, visszafogott hangzásvilágukat valódi bohém zenei nyelvezet egészíti ki, így koncertjeik mindig igazán vidám hangulatban telnek.

A zenekar tagjai:
Miroslav Idić - harmonika
Szűcs Dávid - nagybőgő
Sánta Zoltán - dobok

*****

Jegyárak:
Early bird: 3500 Ft
Kedvezményes elővétel: 4000 Ft
Normál jegyár: 4500 Ft

A fesztivál a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.